miercuri, 10 noiembrie 2010

Tehnica servetelului





Tehnica servetelului




Decupati din servetel modelul dorit iar apoi alegeti din cele trei straturi doar pe cel de deasupra, pe care este imprimat modelul servetelului. Se aplica un strat de lac - adeziv pe obiectul pe care dorim sa il decoram prin metoda servetelului. Se intinde bine cu o pensula , apoi se fixeaza servetelul netezindu-l bine ca sa nu se formeze cute sau incretituri urate.
Se lasa sa se usuce putin , apoi se mai da inca un rand de lac - adeziv peste servetel pentru a fixa si proteja mai bine modelul. Aplicarea se face de regula cu o pensula lata, cu miscari usoare dinspre centru spre margini pentru a nu strica modulul.
Se pot decora vase dar se pot realiza si tablouri prin aceasta tehnica. Nu dureaza mult si este si foarte usoara.



Spor la treaba!




Quilling sau arta de a infasura hartia

Am descoperit azi din pura intamplare un mod nou de a intrebuinta hartia si in acelasi timp de a face un ornament frumos si unic, quilling-ul sau arta de a rula hartia.Este o tehnica veche din Egiptul Antic si consta in a rula mici fasii de hartie pe un betisor pentru a crea diferite forme.Arta de a rula hartia poate fi practicata atat de copiii cat si de batrani, avand nevoie doar de imaginatie, rabdare, indemanare, iar materialele necesare se pot gasi la magazinele de hobby-uri sau le puteti realiza singuri acasa, dintr-un ac mare pe care il taiati la capat puteti face ustensila cu care rulati hartia, pe care o puteti procura de la orice librarie si o taiati singuri.
Cu acesta tehnica se pot decora cutii , panglici , rame foto , pomul de Craciun sau se pot realiza bijuterii sau felicitari. Quilling-ul este o metoda distractiva de a petrece timpul liber si este potrivita atat pentru copii cat si pentru adulti. Mai jos iata pas cu pas forma de baza pentru quilling (arta de a infasura hartia) :
1. Introdu fasia de hartie in slotul uneltei pentru quilling (sau scobitoarei ) :




2. Incepe sa rotesti hartia in jurul uneltei 


3. Scoate hartia de pe unealta si las-o sa se desfaca cat de mult doresti





4. Lipeste capatul hartiei de rest pentru a impiedica desfacerea completa


Formele de baza:
In quilling exista cateva forme de la care pornesti pentru a crea modelele dorite.
1. Simplu (cerc) - forma de baza
2. Lacrima - dupa ce ai facut forma de baza si ai lipit capatul, strangi intre degetul mare si aratator un capat al formei.
3. Ochi - strangi intre degete 2 capete opuse ale formei de baza
4. Dreptunghi - strangi intre degete 2 capete opuse si apoi celelalte capetele opuse ale formei de baza la distante ne-egale
5. Frunza - formezi un "ochi" apoi il tragi intre aratator si degetul mare in doua directii opuse
6. Partrat - similar cu dreptunghiul insa la distante egale
7. Jumatate - strangi 2 capete alaturate ale formei de baza
8. Lacrima stransa - va trebui sa faci forma de baza cat mai stransa pe unealta si sa o lipesti fara sa o lasi sa se desfaca. Apoi strangi un capat.
9. "S" - imparti fasia in 2 (doar dupa ochi) o parte o infasori spre dreapta si cealalta spre stanga (aici sunt mai multe optiuni: lipesti cele doua capete imediat = strans; lasi capetele sa se desfaca = larg; lasi spatiu intre cele doua capete sau nu)
10. "V" - indoi fasia de quilling in 2 si infasori cele 2 capete (optiuni: indoite inafara/inauntru; strans sau larg)
11. Triunghi - strangi 2 capete alaturate si unul opus al formei de baza
12. Cerc strans - nu lasi sa se desfaca forma de baza (o lipesti imediat)
13. Cap de sageata - pornesti de la un triunghi si ii impingi o muchie inauntru apoi o strangi pana iese un unghi drept
14. Semiluna - pornesti de la o jumatate careia ii apesi muchia putin inauntru
15. "V" deschis - vezi "V"













 
Bloguri, Bloggeri si Cititori